28 Eylül 2012 Cuma

PORTAKALLI KEK.

         Yoğun çalışma temposu ile geçen bir haftayı daha  bitirdik  ...şükürler  olsun...günlerden en sevdiğim gün...saatlerden en sevdiğim saat...Cuma akşamı...yorgunluk  ve  huzurun harmanlandığı saatler...sabah erken kalkma mecburiyeti olmadığını bilerek uyumak ...planlar yapmak ...çoğunu gerçekleştiremeyeceğini bildiğin halde yinede planlar yapmak...kendine , hobilerine ,sevdiklerine vakit ayırmak...çamaşır yıkamak , ütü yapmak , Tuna'ya  ödev yaptırma zulmünü bizzat yaşamak...bu koşuşturma içerisinde  acaba hayatı kaçırıyormuyuz?.. sorusunu  düşünmeden edememek...bu fikri hemen düşüncelerimizden uzaklaştırmak...güzel ,hoş ,olumlu ,insanı yormayan şeyler düşünmek...mesela mis gibi portakal kokan ,üzerinde tamamen doğal malzemelerle yapılmış parlak renkli ve lezzetli sosu ile muhteşem bir kek...buyrun tarife.....:)))))) MALZEMELER:
  • Yumurta: 4 adet ( sarılarını ve beyazlarını ayırın)
  • Un :2 tam ve 1/4 su bardağı
  • Pudra şekeri:1 tam 1/2 su bardağı
  • Kabartma tozu:1 çorba kaşığı
  • Tuz:1/2 çay kaşığı
  • Portakal kabuğu rendesi:2 yemek kaşığı (rendenin ince tarafını kullanın)
  • Sıvı yağ: 1/2 su bardağı (mısır özü veya ayçiçek)
  • Portakal suyu: 3/4 su bardağı (taze sıkılmış)
  • Vanilya: 1 paket
YAPILIŞI:
  • Önce kuru malzemeleri un, pudra şekeri (1/4 bardağını ayırıp kalanını un ile karıştırın) ,kabartma tozu, tuz ,vanilya ve portakal kabuğu rendesini mikserle düşük devirde birkaç dakika karıştırın.
  • Bu karışıma yumurta sarıları, sıvı yağ ve portakal suyunu ekleyin ve mikserle yaklaşık 4-5 dakika yüksek devirde çırpın.
  • Başka bir karıştırma kabında tercihen cam önce yumurta aklarını düşük veya orta devirde mikserle yaklaşık 5 dakika çırpın.
  • Yarım çay kaşığı tuzu ekleyip yüksek devirde köpük haline gelene kadar çırpın.   
  • Üzerine ayırdığımız pudra şekerini tatlı kaşığı ile yavaş yavaş ekleyerek yumurta akları beyaz bir köpük halini alana dek yüksek devirde çırpmaya devam edin.
  • Çırptığınız yumurta aklarını 3'e ayırıp 3 seferde diğer sıvı karışıma ekleyip silikon bir spatula ile yavaşça karıştırın.
  • Yağladığınız büyük boy bir kalıba döküp 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 60 dakika pişirin, pişip pişmediğini kürdan yardımı ile kontrol edin ,ortaya batırdığınız kürdan kuru çıkarsa kek pişmiş demektir.
       Ben bu kekin üzerine portakal sosu hazırladım ve kek soğuduktan sonra ılık portakal sosunu kekin üzerine döküp buz dolabında 1 gece beklettikten sonra servis ettim ... çok beğenildi ..isterseniz böylede deneyebilirsiniz, sos tarifi altta...üzerine sos dökecekseniz kek kalıbınız delikli olmamalı unutmayın! 
PORTAKAL SOSU:
  • 2 adet taze sıkılmış portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1yemek kaşığından biraz fazla nişasta
tüm malzemeyi bir tencerede karıştırın, orta ateşde kaynadıktan sonra altını kısıp kıvamı koyulaşana kadar yaklaşık 3-5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın , ılıyınca kekin üzerine döküp soğuyunca servis yapın....AFİYET OLSUN.....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder