19 Eylül 2012 Çarşamba

Ponçik.

Bu hafta sonu ponçik yani diğer adı ile Polonya çöreği yapmaya karar verdim önce küçük bir araştırma yapıp ölçülerle ilgili kararımı verdikten sonra mutfağa girdim.Tatlı ve yaş mayalı bir hamur olduğu için sonuçla ilgili şüphelerim vardı...ama hiçde umduğum gibi olmadı çok lezzetli ,yumuşak puf puf çörekler oldu hatta gelen sürpriz misafirlerimede ikram ettim .Sizde en kısa zamanda deneyin eminim memnun kalacaksınız.SEVGİLERİMLE...
 MALZEMELER:
1 su bardağı ılık su
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı pudra şekeri
1 kahve fincanı kadar sıvıyağ
1 adet yumurta
1 kase arzu ettiğimiz marmelat
ve kıvam alana kadar alabildiğine un
YAPILIŞI:

  • 1 su bardağı ılık suyun içinde yaş mayayı eritelim.
  • 1 çay bardağı pudra şekerini ve yumurtayı ekleyip elimizle yoğuralım.
  • Karışımın üzerine elediğimiz unu yavaş yavaş kıvam alana kadar ekleyelim.
  • Hamur kıvam almaya başladığında sıvı yağıda karışıma ekleyelim yoğurmaya ve gerekirse un eklemeye devam ederek, ele yapışmayan ve sertte olmayan kıvamda bir hamur elde etmeliyiz.
  • Hamuru üzerini streç folyo ile kaplayıp bir havluya sarıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanması için bekliyoruz.
  • Hamur 2 katına çıktığında kabından aldığımız ve tezgah üzerine koyduğumuz hamurun tamamını birkaç kez yoğurduktan sonra 3 parçaya bölelim.
  • Tezgahın üzerini hafif unladıktan sonra 1 parça hamuru alıp üzerine bir atımlık un serpip merdane ile yaklaşık servis tabağı ölçüsünde açalım.
  • AÇtıgımız hamuru önce 4 e sonra 8 parçaya bölelim ve arzuya göre içine marmelat , nutellada güzel oldu veya elmalı tarçınlı cevizli iç hazırlayarak aynen sigara böreği sarar gibi sarıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı dizelim ve 30 dakika kadar tepsi mayası için bekletelim.
  • 180derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Soğuduğunda üzerine pudra şekeri dökerek servis yapalım.AFİYET OLSUN....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder