Oğlum çikolatalı kek'i seviyor yaptığım onca pasta ,böreğin içinde sadece kakaolu olanları yediğini fark ettim...Tuna için şöyle gösterişli bir kek yapmaya karar verdim.Pek çok siteyi gezdim bloglardan tarifleri araştırdım..Kek hem gösterişli ,hem lezzetli olmalıydı, yumuşak, parlak ve üstünden akan çikolatası ile insanı cezbetmeliydi...Orjinali Cafe Fernandoya ait olan tarifi denedim beklentilerimin üstünde bir sonuç aldım,arkadaşlarımın fikirlerini almak için iş yerinede götürdüm kekim adeta bir efsane oldu..:)))) Kekin yapılış sırası bizim bildiğimiz ve sanırım bize özgü olan önce yumurta ve şekeri bir kapda çırpalım tekniğinden çok farklı biraz zahmetli ama sonuç inanın buna değiyor....SEVGİLERİMLE...( Orjinal tarif Cafe Fernando dan alınmıştır.)
MALZEMELER:
- Fırınınızı önceden 170 derecede ısıtın.
- 2.5 litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki ortası delikli kek kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayın.
- Büyük bir kaba un, kakao, karbonat ve tuzu eleyin ve bir kenarda bekletin.
- Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın. İnce ince doğradığınız çikolataları ısıya dayanıklı bir kaba koyup üzerine kaynar kremayı dökün ve bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.Kefiri ekleyin ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin , oda sıcaklığına gelmesi yeterli.
- Oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
- Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Vanilya yı ekleyip tekrar çırpın.
- Kuru ve ıslak malzemeleri dönüşümlü olarak çırpılan karışıma ekleyip aralarda çırpmaya devam edin (önce unlu karışımın 1/3′ü, ardından kremalı karışımın yarısı, unlu karışımın 1/3′ü, kremalı karışımın geri kalanı ve son olarak da unlu karışımın geri kalanı şeklinde).
- Ardından yağladığınız kalıba döküp fırına verin. Yaklaşık 55-60 dakika sonra bir kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Islak çıkıyorsa her 5 dakikada bir kontrol ederek pişirmeye devam edin.
- Keki servis tabağına çevirip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
- O sırada çikolata sosunu hazırlayın (tarifi altta). Kek soğuduğunda sosu üzerine gezdirin, sos biraz katılaştıktan sonra kesip servis yapın.ÇİKOLATA SOSU:
Malzemeler
- 120 gram bitter çikolata (%70 kakao), ince ince doğranmış
- 1/2 su bardağı krema
- 2 çorba kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında
- 3 çorba kaşığı şeker
Yapılışı
- Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın.
- İnce ince doğradığınız bitter çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba aktarıp üzerine kaynar kremayı dökün, tereyağını ve şekeri ekleyin ve bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.
- Akışkan bir kıvam aldıktan sonra biraz koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin (soğudukça kıvamı koyulaşacaktır).
- Koyu akışkan kıvama gelince de soğumuş kekin üzerine gezdirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder